Waterlinie

14 juli 2024 - Oostburg, Nederland

Biervliet-Oostburg 22km

Het natuurpark rondom de Waterlinie werd me bijna nog fataal. En het was zo'n aanlokkelijke keuze na vijf kilometer langs een verkeersweg (soort N50) te hebben gewandeld. Bij IJzendijke kan ik kiezen; of nog twee kilometer langs de weg of ietsje meer als ik via het natuurpark naar Turkeye  ga. Het is zonnig, niet te warm, had een heerlijk ontbijt en schiet al lekker op. Zoveel bos en rietgebieden zie ik hier niet, dus sla ik met een vrolijk gemoed af. Vroeger, rond 1700 lag hier al een Waterlinie, de stellingen en dergelijke zijn overwoekerd en nu is het een kilometers lang natuurgebied. Het is mooi, het is vooral stil en bij het volgende knooppunt staat zelfs een bankje bij een bruggetje. Ik rust even en volg daarna de aangegeven richting. Een wirwar van paadjes volgt en pijlen, geen. Op een gegeven moment sta ik voor een veld met een teken van een wandelpad, en een waarschuwing voor grote grazers. Het gras staat echter een meter hoog. Dit lijkt mij geen goede optie. Ik besluit mijn kompas erbij te pakken en loop noord-west. Na een kwartier sta ik weer bij het bankje bij het bruggetje. Dapper onderneem ik nog een poging, andere weggetjes. Na een kwartier sta ik weer voor dat veld. Het bos is stil, het is verlaten en de paden zijn overwoekerd met 'brandekietels'. Aan de overkant van het veld zie ik fietsers. Dus ik neem de gok en waad door een zee van grassen naar de overkant. De bodem is ongelijk, het veld is lang. Als ik uiteindelijk de overkant bereik volgt nog een uiterste inspanning om over een hek met prikkeldraad te klimmen Op de kanteeldijk weet ook Google maps weer waar ik ben en een kwartier later ben ik in Turkeye. Ondertussen anderhalf uur verder. Het is of Zeeland schreeuwt:"jij wou toch natuur, jij vond het toch saai, hier heb je avontuur!"
 Dus de rest van de dag hou ik me maar braaf op de aangegeven dijken. Van kilometers ver zie ik de watertoren van Oostburg al verschijnen. Na Oostburg nog drie kilometer langs de linie om op mijn overnachtingsadres aan te komen. Een B&B op een camping. Camping geluiden en bbq geuren komen me al tegemoet. Douchen in het douche gebouw. Vakantie vibes. Weer een mooie, echter fysiek intensieve, wandeldag met zon, niet te warm weer en avontuur. Morgen nog een laatste stukje langs de Waterlinie, op weg naar de Zee!

Daniel Lohues: niks is meer waard dan vandage; https://open.spotify.com/track/2GoVaZtpNLTEdIoGO92gyG?si=bzRQ0-TrS42lVAzsOm6gRw